donderdag 9 december 2010

Link Social Media

Vorige week Educa, en zoals gezegd komen er nog meer berichten over 'gefundenes fressen''. misschien pas in Januari. Maar vandaag kreeg ik een link binnen over 'social media'. De boodschap is dat je 'social media' niet zonder meer kunt inzetten. Voor het onderwijs geld net als voor iedere organisatie dat 'social media' moeten stoelen op een methodologie: hoe, in welk kader, met welk doel, en wat is de toegevoegde waarde. En de regels voor feedback zijn van groot belang. Wat heb je aan een reactie via een snel medium als het heel lang uurt voor er antwoord komt? Gebruik dan maar slakkenpost.

Dit is de link: Geld verdienen met sociale media en Social media and the workplace

zondag 5 december 2010

Aftrap Tweede conferentie dag 3 december 2010

Over de eerste conferentiedag komen nog meer berichten. De aftrap van de tweede conferentiedag gaf een gevoel van urgentie. Josh Bersin schetste vanuit zijn beleving in Silicon Valley dat er een hoop werk aan de winkel is. Techneuten zijn in California eigenlijk niet meer te krijgen. Er zijn fundamentele veranderingen aan de gang. De 'struggle for talent' is in volle gang. Als je je realiseert dat een techneut die al 20 jaar bij de oliemaatschappij BP werkt en overstapt naar Chevron niet zo maar ingezet kan worden, maar 5-7 jaar nodig heeft om alle procedures, werkwijzes , technische zaken onder de knie te krijgen. Als je je realiseert dat dankzij demografische ontwikkelingen de baby boomers een flink gat achterlaten, dan moet de leercurve in een onderneming veel steiler worden. Maar dat vereist een 'High impact learning Culture'. Uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat een 'leercultuur' bedrijven een enorme voorsprong geven op hun concurrenten. Uit onderzoek blijkt ook dat het echte leren informeel is, dat training on the job effectiever is dan mensen naar trainingen sturen. Dat het meest geleerd wordt van, collega's, experts in het veld, bazen en coaches. Deze informele leerervaringen voegen meer waarde toe.
Het gaat om continu leren. Daarom moet er een omgeving zijn waarin iedereeen van elkaar kan leren, met min of meer directe toegang tot experts per mail, per telefoon, live, per webcam. Dit vereist een cultuur verandering. Dit vereist ook dat er geluisterd wordt naar slecht nieuws, klachten over wat dan ook, terecht of onterecht. Niet luisteren levert blinde vlekken op die vergaande gevolgend kunnen hebben voor de organisatie. Er is een noodzaak, informeel leren moet beloond worden en dit gaat niet ten koste van productie! Dus leiderschap is cruciaal voor het succes van 'continu leren'. Bersin &Associates hebben onderzoek gedaan naar de '40  Best Practices for Creating an Empowered Enterprise":

  1. Vertrouwen is heel erg belangrijk, leren van fouten, kritiek kunnen hebben
  2. Erkennen van de toegevoegde waarde van leren voor het bedrijf
  3. Delen van Kennis, video, audio, wat dan ook
  4. Empowerment, o.a. hoe worden beslissingen genomen in de organisatie. Dat is bij grote organisaties vaak niet duidelijk
  5. Ondersteuning van het continu leren, er moet een methodologie zijn voor het gebruik van wiki's blogs etc. 
  6. Reflectie aanmoedigen 
Zie ook " High impact culture 2010"
Mooi voorbeeld: Geef medewerkers camera's en laat ze allerlei situaties filmen waar wat mee is, uploaden naar Youtube. Dit levert enorme besparingen op als deze situaties opgelost worden. Medewerkers komen, omdat het niet anoniem is, met echt belangrijke zaken is de ervaring. 
De conclusie die ik trek is dat het onderwijs als lerende organsiatie een flinke stap vooruit moet doen in het opleiden en trainen van lesgevenden en eigenlijk en voorbeeld functie zou moeten hebben waar bedrijven zich aan kunnen optrekken. Uit veel opmerkingen tijdens de Educa Berlijn blijkt dat onderwijsorganisaties maar moeilijk afscheid kunnen nemen van het Gutenberg model en er een flinke cultuurverandering nodig is in de veelbelovende resultaten van E-leraning in een 'High impact learning omgeving'.

donderdag 2 december 2010

De eerste conferentie dag Educa Berlin

Lekker koud en sneeuwig, het gaat minus 13 Celcius worden. Gisteren was de preconference. Vandaag de eerste conferentiedag met de plenaire aftrap. Superdruk, met z'n allen, meer dan 2000 mensen, in een grote zaal voor de plenaire aftrap.
Onze huidige educatieve systemen waren goed voor het verleden, maar nu moeten we systemen uitvinden voor de toekomst. Quote van Talal Abu-Ghazaleh: "instead of using our eyes for different scenes, we should have new eyes that can see new scenes. Het nieuwe onderwijs is teamsport en het gaat om cultuurverandering. Niet het lesgeven moet centraal staan, maar het leren. Charles Leadbeater (UK): Als je kijkt naar minder gefortuneerde omgevingen, waar nauwelijks iets is, kom je wel mobieltjes tegen. En de enorme behoefte aan educatie. Mobieltjes zijn de toekomst voor het leren. De motivatoren zijn: 1. Education en Techology  = Hope 2. Education is an religion, iedereen waar dan ook in minder ontwikkelde landen gelooft in Onderwijs. 3. Onderwijs op de huidige manier is dysfunctioneel en saai. De boodschap is het leren opnieuw uit te vinden. Het gaat daarbij om samenwerken en teamwork. We moeten ons richten op sociale en emotionele voorwaarden en omstandigheden van het leren. Verander edcuatie. Het huidige 'push'systeem moet getransformeerd worden naar een 'pull'systeem. Dit levert motivatie op zowel extrinsiek als intrinsiek wanneer aansluiting gevonden wordt bij de leefwereld van lerenden. Daar zijn hoogwaardige systemen voor nodig met een hoog empathisch gehalte.

woensdag 1 december 2010

ICT gebruik van studenten

De studentenvertegenwoordigers kwamen met een lijstje tools die gebruikt worden:
  • Facebook, erg belangrijk. Het lijkt of iedereen op Facebook zit
  • Skype meetings
  • MSN
  • Info op het web, zoals richtlijnen, e-mailadressen
  • Web Info over landen, culturen, mogelijkheden
  • Wiki kennispresentatie
  • Google docs
  • Galaxy (wie is waar) wordt gebruikt. Het gaat er om te weten wie waar is, je eigen buddy, andere studenten
  • Nieuws
  • Google inbox,
  • Calendar
  • Soms ook Adobe connect
AIESEC heeft een platform waar studenten hun eigen portal hebben met allerlei info, maar ook met matching vraag aanbod, competentie voortgang etc. Interessant om nader te bekijken. 

Studentenforum Home & Away

Vertegenwoordigers van AIESEC - Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales,BEST - Board of European Students of Technology,ESU - European Students' Union ESN International - Erasmus Student Network (t.b.c)kwamen met een aantal duidelijke opmerkingen.Virtual mobility is geen substituut voor internationalisering. F2F, zelf naar het Buitenland gaan is belangrijk. Competenties mbt.fysieke mobiliteit verschillen van competenties virtuele mobiliteit. Maar Internationalisering heeft de mogelijkheden van ICT hard nodig, vooral ook in de voorbereiding.
Van belang voor internationalisering is om 'lokale'studenten in een vroeg stadium te confronteren met mogelijkheden in het buitenland. Er werd gepleit voor een buddy systeem: student buddy van een andere student. De internationale student moet in contact komen met de locale studenten, en internationalisering moet wel wat opleveren, kennis, studiepunten.Probleem is vaak de studie tijdlijn die niet past bij internationaliserings wensen en mogelijkheden. Grootste problemen, kosten en goede huisvesting.

Handboek

Het in mijn vorige blog genoemde handboek is helaas niet on-line in te zien. Maar kan een handvat bieden in welk stadium je eigen organisatie zit. Een belangrijk punt bij internationalisering is dat dit in de cultuur van de organisatie geworteld raakt. En dat er bijvoorbeeld on-line courses komen, dat courses gedeeld kunnen worden en nog veel meer..... In middels zijn er veel internationale netwerken EDEN,SEFI,EUROPACE,LERU,COIMBRA etc. Van belang is een strategische keuze te maken waarin je als organisatie wilt participeren.
Vandaag  het Home @ Away forum: coaching students from a distance. Veel open deuren, maar soms heel goed om weer eens te horen. Richard Staub IBM en EFMD http://www.efmd.org/ : de baby boomers houden er mee op. Geboortejaren 1946 - 1964. De strijd om talent is in volle gang. Siemens geeft baangaranties aan talent. Mensen vasthouden is noodzakelijk. En we zijn op weg naar netwerkorganisaties wat nieuwe andere eisen stelt aan de organisatie van bedrijven, aan leiderschap. Werknemers communiceren horizontaal over grenzen van de organisatie heen. Niet meer hiëarchisch te sturen en controleren.  Er zijn dus andere motivatoren noodzakelijk. Werknemers kijken meer naar wat een onderneming toevoegt aan de wereld. Waar voorheen internationale expansie gebeurde door replica's te maken van de 'moederorganisatie', wordt werelwijd op een andere manier gewerkt. Bijvoorbeeld een onderdeel 'inkopen' zit in China en organiseert qua inkopen alles voor het gehele bedrijf, uiteraard met behulp van ICT.De ICT infrastructuur moet dan wel als een speer lopen. Voor studenten is het van belang om te kunnen particiepren in 'real life events'. Voor bedrijven is het interessant studenten te leren kennen en eventueel te interesseren voor hun bedrijf in de 'struggle for talent'. Open innovation  en het werken in 'virtuele teams' ook binnen eigen organisatie wordt steeds belangrijker. Het gaat hierbij om 'knowledge workers'die autonomie willen en de ruimte moeten krijgen. Voorwaarden:
  • Focus van het topmanagement
  • Ondersteuning, resources
  • Experimenteren en monitoring daarvan
  • Duidelijke beleid hoe web 2.0 geïmplementeerd wordt in de organisatie
  • Open systemen
  • Blended (Ook f2f)

Stand van zaken in eigen organisatie bekijken. Er is een handboek http://www.handbook-internationalisation.com