dinsdag 29 november 2011

Berlijn 29 november 2011

Vandaag even cultureel bijgetankt in de Deutsche Oper. De uitvoering van het Staatsballet Peer Gynt gezien. Het was genieten, niet alleen van het ballet met veel traditionele sporen, en toch super dynamisch, maar ook van het Deutsche Oper orkest.
Het verhaal van Peer Gynt zit ongeveer zo in elkaar: Peer vlucht weg en gaat op reis nadat hij op het laatste moment zijn bruid verlaat, omdat hij diep in zijn hart op iemand anders verliefd is: Solveig. Op zijn reizen komt hij allerlei bevallige dames tegen, die ook staan voor de verschillende rollen die hij speelt in het leven. Dat gaat niet goed, want hij komt (tijdelijk) in een gekkenhuis. Als hij na omzwervingen en een schipbreuk weer terugkomt, realiseert hij zich dat het om zijn ware ik gaat. En Solveig, houd van het begin af aan, niet van hem vanwege al de rollen die hij gespeeld heeft, maar van zijn ware ik. En dat is toch heel erg mooi.

Um das sprachgewaltige Drama von Henrik Ibsen einfließen zu lassen, steht dem Tänzer der Hauptrolle ein Schauspieler gegenüber. Die Umsetzung der musikalisch zwingenden Vorgabe von Edvard Griegs berühmter Komposition, der Werke von Brett Dean und Mark-Anthony Turnage gegenübergestellt sind, scheut nicht vor Chor- und Gesangs-Passagen zurück. Ein Ballett von monumentaler Wirkung, das Heinz Spoerli mit dem Staatsballett Berlin selbst neu erarbeiten wied.  


En vanmiddag de Dali tentoonstelling gezien, met veel tekeningen, droge naald. Ongelooflijk mooi gemaakt, wat een vaart in de tekeningen. Dit was voor zijn surrealistische periode waardoor hij bekend is geworden bij een groot publiek.


http://www.daliberlin.de/


Mit Salvador Dalís erstem lithographischem Werk "Don Quichotte", bei dem er durch das Schießen mit historischen Musketen, sog. Arkebusen, auf die großen schweren Lithosteine den ´Bulletismus´ begründete, über seine schönsten Arbeiten in der Technik der Kaltnadelradierung, zu denen das komplette Werk "Tristan und Isolde" zählt und dem Zyklus zu Dantes "Göttliche Komödie", den er ursprünglich im Auftrag der italienischen Regierung initialisierte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten