woensdag 30 november 2011

Educa Berlijn: Preparing Together for the Future of Corporate Learning 30-11-2011

Dit was een workshop van Willem Manders en Hans de Zwart, Shell. Een mooie oefening in het opstellen van scenario's. Shell is al in de jaren 70 beroemd geworden met de scenariomethode. Wat gebeurt er als de olieprijzen stijgen, of wat gebeurt er als de olieprijzen dalen. Wat zijn de mogelijke scenario's voor de mogelijk toekomsten, om op basis daarvan besluiten in het hier en nu te nemen. Met een 40/50 aanwezigen hebben we in groepen microscenario's ontwikkeld, die ook nog tijdens de Educa verder ontwikkeld worden, over de toekomst van het leren in bedrijven/organisaties. Welke trends en uitdagingen en onzekerheden zijn er. Shell doet ongeveer een jaar over het uitwerken van scenario's. Maar uit de sessie bleek, dat je met een aantal groepen vrij snel tot een grootste gemene deler kunt komen. De methode is er op gebaseerd om de belangrijkste sleuteltrends en onzekerheden vast te leggen in extreme uitkomsten, die tegenover elkaar staan. Vervolgens ga je alle mogelijke zaken clusteren en prioriteren, zodat er samenhang ontstaat. Vanuit de verschillende groepen ontstonden verschillende 'beelden waarmede je de scenario's op een pakkende wijze kunt duiden.
In het onderwijs wordt al langer gewerkt met 'leren met toekomstscenario's' . Maar dit wordt nog niet al te veel gebruikt, terwijl dit zeer inspirerend onderwijs kan opleveren.
Shell heeft bewezen als organisatie zeer succesvol te kunnen opereren mede dankzij deze methode.
Wat deze workshop toevoegt is de werkwijze: de combinatie van voorbereiding via het vooraf bij deelnemers digitaal inventariseren van uitdagingen en onzekerheden over ' corporate learning', face-to-face werken in een workshop en de digitale follow-up.

1 opmerking:

  1. Ik ben gek op inspirerend onderwijs. Intussen worden we ook, zeker na "de InHolland affaire", uitgedaagd om de output te beoordelen op een manier die objectief extern toetsbaar (is dat een goede formulering?) is. Dat levert spanning op, die ik als bedrijfskundige herken: doel-middel, vakmanschap en bezieling - regels en procedures, maatwerk - uniformiteit. Kortom: er is veel te doen.

    BeantwoordenVerwijderen